preskoči na sadržaj
vijesti

POZIV NA USMENO TESTIRANJE

Na temelju članka 6. Pravilnika o načinu i postupku zapošljavanja u II gimnaziji - Split, Povjerenstvo za procjenu i vrednovanje kandidata za zapošljavanje upućuje  poziv na usmeno testiranje  - razgovor -  kandidata koji ispunjavaju uvjete iz natječaja i koji su pravodobno dostavili potpunu prijavu (i vlastoručno potpisanu) sa svim prilozima odnosno ispravama, za radno mjesto:  

  1. Spremač/ica – 1  izvršitelj/ica, na neodređeno puno radno vrijeme za ukupno 40 sati tjedno,

Usmeno testiranje  - razgovor -   održat će se dana 25. 5. 2023. godine, s početkom u 17:30 sati (prema rasporedu) u uredu ravnateljice II gimnazije - Split,  Nikole Tesle 10, 21000 Split.

Na testiranje se pozivaju sljedeći kandidati:

Odluka o elementima vrednovanja kandidata

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 19. 5. 2023. 13:02

DAN SREDNJIH ŠKOLA SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE Vijest ima dokument u privitku

Naša je škola i ove godine sudjelovala na manifestaciji Dan srednjih škola SDŽ. Učenici prvih i drugih razreda dijelili su promotivne materijale i prenosili informacije o vlastitom dojmu o školi. Među promotivnim materijalima posebno se istaknula platnena torba koju je osmislila i dizajnirala

učenica  2.b razreda, Anja Bilčić. Uz samu promociju škole, učenici, nastavnici, ravnateljica i pedagoginja uživali su u timskom radu i druženju.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 16. 5. 2023. 12:45

„ALL STARS" - DRAMSKA GRUPA NA ENGLESKOM

U našoj je školi ove školske godine s radom započela dramska grupa na engleskom jeziku, "All Stars", koju je pokrenula profesorica Ajlin Andreis Sarun. Ekipa je cijele godine vrijedno pripremala predstavu "I, Diocletian" koju su napisali sami učenici.

Predstavu su izveli na Danima engleskog jezika 29. travnja. Glumili su: Sandro Staničić, Roko Marušić, Miroslav Mikelić, Malena Alebić, Mia Fenrich, Ema Knezović, Roko Radić, Ivana Šestanović i Antea Tolj. Za scenografiju, kostimografiju i ton zaslužan je Karlo Mužinić, a za kameru i režiju Vanja Mihajlov.

Predstavu možete pogledati OVDJE!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 16. 5. 2023. 09:44

EDUKACIJA ZA NOVI VOLONTERSKI TIM U II. GIMNAZIJI U SPLITU Vijest ima dokument u privitku

Učenici naše škole sudjelovali su u projektu "Zajedno u krizi" (UP.04.2.1.11.0417), koji provodi Udruga MoSt u partnerstvu s Gradom Splitom i Savjetovalištem Lanterna. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda i Državnog proračuna RH.

Sudjelujući u radioničkim aktivnostima učenici su pokazali svoja znanja i vještine o volontiranju u zajednici te suočavanju sa stresnim i kriznim situacijama. Po završetku edukacije oformljen je još jedan Tim kriznih volontera za rad na terenu.

Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 10. 5. 2023. 14:20

ERASMUS+ "INTEGRATED LITERACY IN ACTION" - SCIENTIFIC LITERACY Vijest ima dokument u privitku

Naši su se Erasmusovci ovog travnja zaputili u španjolski León kako bi sudjelovali u posljednjem modulu Erasmus+ projekta u kojem su se bavili aktivnostima čiji je cilj bio poboljšati znanstvenu pismenost naglašavajući važnost tjelesne aktivnosti i

Učenici Druge na radnoj akciji: Sadnja Ginkgo biloba

razvoja znanosti koja bi bila u službi očuvanja okoliša. U posljednjem su modulu sudjelovali učenici drugih i četvrtih razreda u pratnji profesorica Spahija, Šesnić i Brzica.

Prvi su dan učenici otvorili izlaganjem o lokalnom sportu u kojem su ostale sudionike informirali o piciginu. Nakon svih izlaganja učenici su se okušali u nekim tradicionalnim sportovima i igrama

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 8. 5. 2023. 14:52

STUDIJSKO PUTOVANJE U PARIZ

Naša je avantura započela 13. travnja te smo cijeli prvi dan proveli u autobusu na putu do Torina. Stigli smo kasno navečer, proveli večer u hotelu ‘Guido Reni’ te smo ujutro nastavili prema Parizu. Usput smo kratko obišli i Ženevu. Neke od najpoznatijih atrakcija koje smo vidjeli bile su Jet D’eau, Cvjetni sat i zgrada UN-a koja se nalazi nasuprot poznatog spomenika slomljene stolice. 

Navečer stižemo u Pariz i smještamo se u hotel ‘Ibis Paris La Defense’. Prvi dio dana obilazimo muzej Louvre, a poslijepodne panoramskom vožnjom obilazimo  ulice grada i njegove prekrasne

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 5. 5. 2023. 13:00

NATJEČAJ ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA

Na temelju članka 107. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi (Narodne novine, broj 87/08, 86/09, 92/10,105/10, 90/11, 5/12, 16/12, 86/12, 126/12, 94/13, 152/14, 7/17, 68/18, 98/19, 64/20, 151/22), te članka 2. stavka 1. Pravilnika o načinu i postupku zapošljavanja u II gimnaziji-Split, Nikole Tesle 10, 21000 Split,  II gimnazija-Split  raspisuje

NATJEČAJ

za zasnivanje radnog odnosa na radno mjesto

 1.  Spremač/ica – 1  izvršitelj/ica, na neodređeno puno radno vrijeme za ukupno 40 sati tjedno

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 4. 5. 2023. 12:03

PČELE U SLUŽBI ŽIVOTA Vijest ima dokument u privitku

Kao što je objavljeno u programu ovogodišnjeg Festivala znanosti u školskoj knjižnici II gimnazije naš maturant Frane Skoko, učenik 4. b razreda, održao je predavanje "Pčele u službi života" u sklopu Festivala znanosti. Frane je odličnim predavanjem zainteresirao

prisutne učenike te ih potaknuo na razmišljanje o doprinosu pčela zajednici, važnosti njihove zaštite i očuvanju bioraznolikosti i zaštiti prirode. Podsjećamo da i  izložbu fotografija Priroda i društvo možete pogledati u atriju škole do kraja tjedna.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 27. 4. 2023. 13:54

MATEMATIKA U ARHITEKTURI

Matematičko proljeće u našoj školi završilo je 17. travnja temom Matematika u arhitekturi. Zaljubljenice u arhitekturu, učenice  Ivka Živković Kuljiš iz 4.d i Antea Belas iz 4.a,  pod mentorstvom prof. Sanje Vitaljić, prikazale su nam čarobni svijet umjetnosti i arhitekture

u neraskidivoj povezanosti s matematikom.  Svojim načinom izlaganja u potpunosti su nas uvjerile u istinitost rečenice: ˝Matematika je jezik koji omogućuje komunikaciju između ljudskih potreba i stvaranja arhitekture˝.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 26. 4. 2023. 16:19

DAN PLANETA ZEMLJE: PREPOZNAJ, RAZVRSTAJ, ODLOŽI!

Dan planeta Zemlje obilježava se 22.4., a danas je obilježen i u našoj Školi. Geo klub organizirao je nagradnu igru – natjecanje Prepoznaj, razvrstaj, odloži! za učenike prvih razreda. Svaki je razred  imao tim od tri predstavnika koji su trebali u što kraćem vremenskom roku razvrstati sličice otpada po kategorijama.

Pobjednički tim bili  su učenici 1.b razreda – Marin Garmaz, Roko Radić i Gabriel Proleta koji su svojim uspjehom osvojili kolače za cijeli razred. Čestitamo pobjednicima!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 21. 4. 2023. 12:49

FESTIVAL ZNANOSTI U DRUGOJ

Na ovogodišnjem Festivalu znanosti sudjeluju učenici i profesori naše škole.  Profesor Pino Repanić postavit će petodnevnu  izložbu fotografija Priroda i društvo u atriju škole 24.  travnja 2023. Ova će izložba biti pripremljena i u digitalnom obliku te objavljena na mrežnim stranicama i društvenim mrežama škole. Autori fotografija naši su učenici. 

Također, učenici  II GIMNAZIJE  pod mentorstvom  profesorice Jagode Lerotić pripremaju zatvoreni oblik predavanja Pčele u službi života u školskoj knjižnici 25. travnja 2023.

Program ovogodišnjeg Festivala znanosti u Splitu možete pročitati OVDJE!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 17. 4. 2023. 15:37

VEDSKA MATEMATIKA

Ponovno smo uživali u ˝Matematičkom ožujku˝. Naime, Mia Rubić (4.d)  pod mentorstvom prof. Sanje Vitaljić predstavila je  osnove ˝Vedske matematike˝ na izuzetno zanimljiv način. Podučila je nazočne učenike i profesore drukčijim principima  računanja te ih zainteresirala da se i

sami okušaju u rješavanju problema vedskim načinom. Mia je uspjela motivirati i razrednicu koja je uspješno riješila postavljeni zadatak.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 5. 4. 2023. 12:12

VEČER FRANKOFONIJE

Večer Frankofonije ponovno u splitskoj Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji„Don Frane Bulić“- 31. ožujka, 2023.

Ove godine, nakon dvogodišnje pauze zbog korone, održala se Večer Frankofonije u splitskoj Nadbiskupijskoj klasičnoj gimnaziji „Don Frane Bulić“ u organizaciji dramske skupine II. gimnazije koja nastupa na francuskom jezikuLes Cigales. Nastupile su tri osnovne škole, dvije iz Splita: Brda i Kamen-Šine i Josip Pupačić iz Omiša te dvije splitske gimnazije, II. gimnazija i V. gimnazija „Vladimir Nazor“ i Gimnazija dr. Mate Ujevića iz Imotskog.

Priredbu je otvorila učenica II. gimnazije, Helena Radić, koja je otpjevala pjesmu „Je ne peux m'empêcher de t'aimer“ Laure Kleinas. Potom su nas učenici OŠ Josipa Pupačića iz Omiša pod mentorstvom nastavnice Alenke Munitić upoznali s francuskom abecedom kroz pjesmu i ples. Zatim je naša učenica Gorana Grubić na flauti odsvirala pjesmu Yvesa Montanda „Les feuilles mortes“.

Foto Mia Milković: Ekipa II GIMNAZIJE

Učenici OŠ Brda pod mentorstvom nastavnica Zrinke Banić i Danijele Radić, prvo su otpjevali i otplesali Angelininu  pjesmu „Maman me dit“, a potom su izveli glazbeni igrokaz „L'anniversaire du Grand Schtroumpf“.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 4. 4. 2023. 11:21

UČENICI 2.E NA „MATEMATIČKOM PROLJEĆU“

 U okviru ˝Matematičkog proljeća˝  20. ožujka 2023., prisustvovali smo predavanju učenika 2.e razreda, pod mentorstvom prof. Sanje Vitaljić. Tema njihovih predavanja bila je kvadranta funkcija te su učenici na zanimljive i kreativne načine pokazali kako kvadratnu funkciju možemo pronaći u svakodnevnom životu svuda oko nas. Banana,  Mc Donalds, putanja lopte u košarci i nogometu, mostovi, Eiffelov toranj, štipaljka kao katapult, slavina … samo su neke od tema kojima su nas zainteresirali.

Svoje radove prezentirali su učenici Ela Silić, Zoja Šago, Malena Lorraine Alebić, Marijeta Mamić, Kristina Kljenak, Karla Borzić, Paula Topić, Jere Babić, Luka Čaljkušić i Luka Bašić. Predavanje je teklo u ugodnoj i opuštenoj atmosferi.

                                                       Lana Prančić, 1e

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 28. 3. 2023. 14:16

UČENICI 3. D U TVORNICI “RIMAC AUTOMOBILA“

Već je poznato da su učenici 3.d razreda svojim videouratkom osvojili prvu nagradu na natječaju Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pod motom „Ostavi utisak, ne otisak“.

Svojim radom su htjeli poslati poruku svima te drugima pružiti ideje kako iskoristiti staru odjeću na najbolji način.

Učenici Druge u tvornici  Rimac automobila

Prva nagrada za srednje škole je bio posjet svijetu električnih hiperautomobila u tvornici "Rimac automobila" na Jankomiru.  

Učenici su se iz Zagreba  vratili ispunjeni dojmovima i lijepim uspomenama u kojem su još obišli Muzej čokolade i jezera Finzula i Rakitije.

 O uspjehu naših učenika niz hrvatskih medija objavili su priloge: HTV, Nova TV, Slobodna Dalmacija, Hina ...

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 23. 3. 2023. 11:14

„ARISTARH I ERATOSTEN“

13. ožujka 2023. g., u okviru ˝Matematičkog proljeća˝, prisustvovali smo predavanju „Aristarh i Eratosten“ kojeg je održao Vito Karaman, učenik, 4.a razreda, pod mentorstvom prof. Vitaljić. Vito je na vrlo zanimljiv način prikazao razvoj 

matematike i matematičara kroz povijest. Vodeći nas kroz antičko doba, povezujući arhitekturu, filozofiju i matematiku,  prikazao nam je kako su stari Grci, bez velike tehnologije, vrlo uspješno izračunali udaljenosti između Sunca, Mjeseca i Zemlje. Nismo se nadali takvom predavanju koje nas je istinski oduševilo. Prezentacija je tekla vrlo opušteno u vrlo ugodnoj atmosferi.

                                                   Ela Silić i Zoja Šago, 2.e

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 21. 3. 2023. 11:43

SVJETSKI DAN BROJA Π Vijest ima dokument u privitku

U Drugoj gimnaziji se već godinama obilježava svjetski dan broja π cjelotjednim aktivnostima. I ove godine znamenke broja π protežu se zidovima školskih hodnika, izložba učeničkih radova uljepšava stubište prikazujući kreativnost i svestranost naših učenika, dok se u knjižnici provodi Buffonov pokus. 14. ožujka 2023., na sam Dan broja π, održan je ˝Kviz znanja o broju π˝ te natjecanje "Pifilogija – umijeće pamćenja znamenaka broja π ".

Učenica Marija Radić, iz 2. e, ovogodišnja je pobjednica kviza, dok je Klara Liović, iz 3. e, točno ispisavši 200 znamenki broja π, osvojila prvo mjesto u „Pifilologiji˝.

                          U večernjim satima prisustvovali smo predavanju ˝Ljepota broja π˝, koje su za nas pripremili učenici 1.a razreda, Dora Balić i Nelo Bešlić,  pod mentorstvom prof. Vitaljić . Osim lijepo pripremljene prezentacije, Dora nas je zaintrigirala dodatnom pričom o nastanku samog broja. Iznijeli su razne zanimljive podatke koje povezuju broj π sa svemirom. Predavanje je bilo simpatično te nam se svidjelo.

                                                           Ela Silić i Zoja Šago, 2.e

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 21. 3. 2023. 11:36

SVJETSKI TJEDAN NOVCA

I ove godine u II GIMNAZIJI se obilježava Svjetski tjedan novca. Učenici organiziraju virtualnu izložbu i predavanja kojima će predstaviti rezultate svojih cjelogodišnjih financijskih istraživanja. Izložbu možete vidjeti OVDJE! Mentorice  projekta su profesorice Sanda Ilić i Sanja Vitaljić.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 20. 3. 2023. 19:33

ŽIVOT U ZNANOSTI

 Dana 28. veljače Znanstveni je klub II. GIMNAZIJE,  na inicijativu profesorice   Sanje Vitaljić, organizirao tribinu pod nazivom Život u znanosti.

Gostujući predavači bili su Vana Pezelj, studentica fizike, Nikolina Semen, studentica biologije, Marcela Mandarić, asistentica na Odsjeku za matematiku PMF- a, profesorica Ivana Weber, docentica na Odsjeku za fiziku PMF-a i Marko Mandarić, magistar fizike. Iznoseći vlastite razloge za odabir baš tih studija, naši su gosti učenicima približili matematiku, biologiju i fiziku, pojasnili su što znači baviti se znanošću, odgovorili su rado na pitanja zainteresirane publike te objasnili kako izgleda studiranje na PMF-u. Inicijativu za održavanjem  t

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 9. 3. 2023. 10:43

ČITANJEM DO ZVIJEZDA

Danas je naša škola bila domaćin županijske razine nacionalnoga projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja, Čitanjem do zvijezda. Učenici su sudjelovali u kvizu znanja ili izradi i prezentaciji kreativnih uradaka. Hvala svim kolegama članovima povjerenstva i mentorima, a posebno zainteresiranim učenicima! Čestitamo svim sudionicima, a posebno našim učenicama: Marjani Brstilo, Katarini Čagalj, Matei Letica i Nini Papić te njihovim mentoricama: prof. Mariji Ljubenkov i prof. Emi Bodrožić-Selak.

Naše su učenice u kvizu znanja zauzele 3. mjesto!

Konačni rezultati današnjeg natjecanja:

Pobjednički plakat

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 8. 3. 2023. 16:31

PEDESET UČENIKA DRUGE NA ŽUPANIJSKOME NATJECANJU

Pedeset učenika II GIMNAZIJE plasiralo se na županijsku razinu natjecanja. Kako dolikuje jezičnoj gimnaziji, najveći broj učenika natječe se iz hrvatskoga i stranih jezika koji se uče u našoj školi. Ponosni i sretni, od srca čestitamo svim učenicima i mentorima na plasmanima na županijsku razinu natjecanja i smotre LiDraNo. Popis učenika i mentora možete vidjeti OVDJE!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 3. 3. 2023. 15:00

NOVI BROJ ŠKOLSKOGA LISTA

Čitaj DRUGAčiji, novi broj školskoga lista!

Već šestu godinu u nizu Druga gimnazija dočekuje veljaču, mjesec koji nam najavljuje novi broj školskoga lista, a ova godina nije bila izuzetak. Školski je list postao dugogodišnja tradicija kojoj se veselimo jer svakim primjerkom iznosimo događaje, projekte, susrete koji su obilježili prijašnju godinu. U realizaciji ovoga broja zaslužna je Novinarska družina Druge gimnazije, ali moramo se zahvaliti i svim suradnicima koji su pomogli njegovu ostvaraju. Šesti broj potražite u školskoj knjižnici ili pristupite digitalnom izdanju jednostavnim klikom na priloženu sličicu. Želimo vam ugodno čitanje!

                             Mia Amižić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 21. 2. 2023. 17:27

DRUGA MODA DRUGE - PRVA!!!

Naši  učenici 3.d razreda, pod mentorstvom profesorice Jagode Lerotić,srednjoškolski su pobjednici ekološko-obrazovnog natječaja Ostavi utisak, ne otisak kojeg je raspisao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

 Svojim videouratkom  Druga moda  prikazali su cirkuliranu modu s naglasakom na pustinju Atacamu kako bi osvijestili veliko zagađenje današnjice.

 Modna revija potakla ih  je na recikliranje i pametnije iskorištavanje svoje odjeće. Vjerujmo da će potaknuli  mnoge kako bi ostavili utisak, ne otisak!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 27. 1. 2023. 11:41

PRIČE O DOMOVINSKOM RATU

Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s Ministarstvom obrane započelo je  s pripremom za tisak  nove zbirke najboljih priča o Domovinskom ratu u koju se planira, osim nagrađenih i pohvaljenih priča, uvrstiti sve priče koje su ušle u drugi krug vrednovanja po Javnom pozivu za dodjelu nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu u 2022. godini.

Među najboljim pričama, koje će biti objavljene u trećem zborniku „Priče iz Domovinskog rata  iz pera srednjoškolaca“, nalazit će se i tri priče nastale u našoj školi. To su priče prošlogodišnje maturantice Mije Matković ( „Srest ćemo se opet“) te učenica  2.a  razreda Matee Letica (“S ljubavlju, Anđela”) i  Klare Bartulović  (“Pravilo”).

Inače, u drugoj knjizi „ Priče iz Domovinskog rata iz pera srednjoškolaca“ objavljeni su, također, radovi naših učenica - Lucije Vilić  „Smijeh je lijek“ i  Mije Matković „U ratu u ljubavi“, a treba naglasiti  i da je priča Lucije Vilić „Rat je ono poslije rata" objavljena u prvom tiskanom zborniku. 2020. god,

Mentorica učenicima u ovom projektu je profesorica Ema Bodrožić Selak.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 27. 1. 2023. 09:06

LES CIGALES PONOS DRUGE

 

Na Večeri francuske kulture u pjesmi i riječi (Soirée de la culture française à travers des chansons et des poèmes) koja se održala u Pučkom otvorenom učilištu u Imotskom sudjelovala je dramska skupina naše škole Les cigales koju čine: Tonka Klarica, Izidora Vučemilo (1.a), Nina Laurić, Matea Letica, Marta Ribičić, Leona Ćapeta (2.a), Maria Šarić (2.f), Gorana Grubić, Paulina Talijančić, Nina Marasović (3.a) i Helena Radić (3.c) pod mentorstvom profesorice Silvane Soldo.

 

Foto: Mia Milković / Les cigales

Gorana je Grubić na flauti odsvirala pjesmu  "La Bohème" autora Charlesa Aznavoura, Helena je Radić otpjevala i na gitari odsvirala pjesmu Patricka Watsona "Je te laisserai des mots". Potom su sve učenice recitirale stihove Jacquesa Prèverta iz  pjesme "Barbara", a za kraj

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 19. 1. 2023. 11:29

UČENICE DRUGE U FINALU SUPERTALENTA

U prvoj polufinalnoj emisiji ovogodišnjega Supertalenta imali smo priliku gledati Martu Duvnjak (1.d) i Elu Silić (2.e), učenice naše škole, obje članice kluba CAF Spliters, jedinoga akrobatskoga rock’n’roll kluba u Dalmaciji. Plasirale su se i u finale koje možete pratiti ovoga vikenda. Tim smo povodom s njima i razgovarali.

FLORA: Marta i Ela, recite nam, prije svega, što je to akrobatski rock’n’roll?

MARTA: Akrobatski rock’n’roll oblik je plesa koji se pleše u parovima i u formacijama. Povezuje ples i gimnastičke elemente te se pleše na brzu glazbu. Najprepoznatljivija su njegova značajka tzv. “kickovi”. 

Razgovor u knjižnici: Marta Duvnjak, Ela Silić i Flora Bašić

ELA: Tako je. Najvažnija mu je značajka ujedinjenje brze i žive rock’n’roll glazbe s akrobatskim elementima. To je ono što ga čini drugačijim i prepoznatljivim.

FLORA: Recite nam nešto o klubu CAF Spliters za koji nastupate.

ELA: Naša se grupa trenutno sastoji od 14 jako složnih djevojaka. Ta je sloga vrlo bitna za

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 13. 12. 2022. 18:05

MARJANA BRSTILO DRUGONAGRAĐENA U PROJEKTU ČITANJE U FOKUSU Vijest ima dokument u privitku

Završna svečanost projekta Čitanje u fokusu održana je 2. prosinca, a naše učenice i profesorice ranojutarnji polazak nije obeshrabrio u namjeri da prisustvuju ovoj dodjeli nagrada, održanoj u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga u Zagrebu. Imali smo dodatan razlog za polazak jer naša je Marjana Brstilo jedna od devetero nagrađenih učenika. Njezin je osvrt Roman o liku kojeg čitatelji vole mrziti na temu romana Odrasli ljudi, švedske autorice Marie Aubert, osvojio drugo mjesto!

Marjana Brstilo i profesorica Mia Amižić, mentorica

Vjerujemo da će ovaj jednodnevni izlet u Zagreb ostati zauvijek u sjećanju učenicama i

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 7. 12. 2022. 14:29

NATJECANJE U KREATIVNOM PISANJU

Treću godinu zaredom s ponosom najavljujemo natjecanje u kreativnom pisanju na engleskom jeziku otvorenom za sve učenike naše škole! Ove godine vaši nastavnici Engleskog jezika željeli bi vas potaknuti na pisanje prekrasnim riječima Leslye Walton: „Why would you be given wings if you weren’t meant to fly?”.

Nadamo se da ćete pronaći inspiraciju u ovim riječima. Željno iščekujemo vaše radove! I ne zaboravite: najbolji će radovi biti nagrađeni!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 9. 11. 2022. 16:40

FINANCIJSKA PISMENOST (FINANCIAL LITERACY) - TREĆI MODUL ERASMUS + U SLOVAČKOJ Vijest ima dokument u privitku

S dolaskom nove školske godine došlo je vrijeme i za treći modul našeg Erasmus + projekta „Integrated Literacy in Action“. Ovaj je put naša Erasmus ekipa otputovala u Rožnavu, gradić u Slovačkoj, gdje su od 10. do 14. listopada sudjelovali u modulu „Financijska pismenost“, čije su tematske okosnice bile turistička agencija te štednja i potrošnja.

 

                                        U katedrali u Košicama

Nakon početnog upoznavanja s učenicima iz Slovačke, Španjolske i Zagreba trema je brzo nestala, a naši su učenici predstavili svoje zemlje kroz zanimljive escape room prezentacije, koje su bile osmišljene kao turističke agencije. Drugi je dio zadatka bio prikazati mirovinski sustav svoje zemlje, nakon čega su učenici usporedili različite sustave kako bi uspješno mogli izvršiti zadatak osmišljavanja idealnog mirovinskog sustava. U poslijepodnevnim satima razgledali su Rožnavu i prekrasnu prirodu u okolici. Isto tako, spustili su se u očaravajuću špilju Gombacek, nakon čega su posjetili vilu Betliar, jednom u vlasništvu obitelji Andrassy,

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 9. 11. 2022. 15:50

DANI KRUHA U DRUGOJ GIMNAZIJI Vijest ima dokument u privitku

Zadnjeg tjedna u listopadu (od 24. do 28. ) u našoj su školi obilježeni Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Projekt je bio podijeljen u 4 etape.

U ponedjeljak 24. listopada maturanti su održali pripremljenu radionicu „Jeste li znali...”. Učenici su obradili i istaknuli  probleme prehrane i proizvodnje hrane u svijetu. U drugoj etapi učenici četvrtih razreda su izradili PowerPoint prezentacije na temu Glad u svijetu i cijeli tjedan držali predavanja na satovima razrednika drugim učenicima. 

Treći je dio projekta bio humanitarnog karaktera. Svi učenici naše škole pokazali su veliko srce prikupljajući prehrambene i higijenske potrepštine za korisnike socijalne samoposluge.

U petak su učenici Dane kruha završili s prodajnom izložbom na kojoj su prodavali svoje

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 7. 11. 2022. 15:15

KNJIŽEVNI SUSRET PISACA I UČENIKA II. GIMNAZIJE Vijest ima dokument u privitku

Završna večer projekta Učenici Druge čitaju pisce Druge održana je u petak, 28. listopada 2022. godine. Ovom književnom susretu prisustvovali su mnogi sudionici projekta, kolege, prijatelji i mentori. Program su vodile Paula Katić i Ela Dlaka, učenice 4.e razreda koje su iznimno profesionalnim vodstvom ovu manifestaciju uzdignule na jednu svečanu razinu. Otvorile su ceremoniju čitanjem pjesama Olje Savičević Ivančević, splitske autorice i bivše učenice II. gimnazije. Uslijedilo je predstavljanje spomenute autorice, a s njezinim 

životom i radom upoznale su nas učenice 3.a razreda: Marina Đuderija, Gorana Grubić i Leona Matić. Spomenute su učenice provele istraživanje o spisateljima koji su  nekada

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 2. 11. 2022. 11:31

UČENICI DRUGE ČITAJU PISCE DRUGE

 

Povodom obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige II. GIMNAZIJA Split provodi  projekt Učenici Druge čitaju pisce Druge. Predstavljanje projekta održat će se sutra, 28. listopada 2022. u 19.00 sati u Amfiteatru (međukat škole).

Radujemo se vašem dolasku!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 27. 10. 2022. 19:20

BORANKA!

U akciji pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije sudjelovali su učenici Geo kluba II. gimnazije u pratnji profesorice Jagode Lerotić. Naši su volonteri učenici 2. a, 3. a, 3. c i 4. a razreda. Pošumljavanje je provedeno na obroncima Mosora podno Zvjezdanog sela “Mosor” .

Ekipa Druge

Boranka je najveći europski projekt pošumljavanja opožarenih područja s ciljem obnove vegetacije. Cilj je projekta, također, osvijestiti građane i djecu o važnosti šuma, zaštiti prirode te posljedicama zatopljenja i prevenciji zaštite od požara.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 26. 10. 2022. 17:12

ČITATELJSKI MARATON

DRUGA GIMNAZIJA Split opet obilježava Mjesec hrvatske knjige. Ovogodišnji program realizira se pod nazivom Učenici Druge čitaju pisce Druge.  Moramo se pohvaliti našim  zvijezdama: Boris Škifić, Olja Savičević Ivančević, Magdalena Mrčela, Luiza Bouharaoua, Sara Kopeczky Bajić, Ivor Martinić, Marko Pogačar, Ema Botica, Nina Slišković

Na poziv Hrvatskog čitateljskog društva Škola se uključila u virtualni maraton čitanja Minuta za čitanje.

Pripreme za  čitateljski maraton

U maratonu sudjeluju učenici od prvog do četvrtog  razreda, a mentori su im njihovi profesori hrvatskog jezika (Iva Polić, Marija Ljubenkov, Magdalena Mrčela, Vesna Krželj Velić, Ema Bodrožić Selak i Mia Amižić).

Što smo vam sve pripremili iz opusa pisaca Druge  možete čuti i vidjeti i na poveznicama: https://www.facebook.com/II-gimnazija-Split-107295821752166/   https://www.instagram.com/drugagimnazija_st/

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 23. 10. 2022. 15:12

SVEČANO ZAVRŠEN TJEDAN TALIJANSKOG JEZIKA

Priredbom u Kinoteci Zlatna vrata završeno je obilježavanje manifestacije Tjedan talijanskog jezika u svijetu, a u ovom su svečanom događaju sudjelovali i naši učenici. Flora Bašić i Sara Županović (2.a) izvele su pjesmu C'è una fine, a njihovu je izvedbu popratio učenik Jere Babić (2.e) na glasoviru.

C'è una fine autorsko je djelo učenika Druge gimnazije. Autorica je Lana Bajić (2.f), a tekst je uglazbio Jere Babić.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 22. 10. 2022. 19:18

TJEDAN TALIJANSKOG JEZIKA U SVIJETU

Ovim  tjednom  obilježava se Tjedan talijanskog jezika u svijetu. Učenici naše škole uključili su se u realizaciju spomenute manifestacije. Izradom plakata o talijanskoj kulturi i povijesti pridonijeli su ovom događaju. Učenicima su, u njihovom marljivom radu, pomogli i mentori, profesori talijanskog jezika. Program je upotpunjen puštanjem talijanske glazbe sa školskog razglasa i kvizom znanja o talijanskoj kulturi.

Više informacija možete  možete naći na poveznicama:

https://www.facebook.com/people/II-gimnazija-Split/100076060777392/

https://www.instagram.com/drugagimnazija_st/

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 18. 10. 2022. 10:23

BRAVO ZA MARGARITU, IRU I JERU

Najbolja predstava 10. internacionalnog festivala srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest je “Naš razred” Glumačkog studija Kazališta Play Drama iz Splita. Čestitamo pobjednicima među kojima su naša učenica  Margarita Ivančević (3.d) i bivši učenici - Ira Osibov i Jere Čović!

Više informacija možete vidjeti na poveznici:  https://slobodnadalmacija.hr/kultura/kazaliste/splitska-play-drama-s-predstavom-nas-razred-pobijedila-je-na-sarajevskom-festivalu-juventafest-potresna-prica-o-posljedicama-rata-1223712

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 13. 9. 2022. 18:03

POTVRDE ZA UČENIKE

Dragi učenici,

Svoje potvrde o statusu redovnoga  učenika možete preuzeti i elektroničkim putem preko sustava za izdavanje potvrda na poveznici https://potvrde.skole.hr/login koji podatke o učenicima preuzima iz e-Matice.

U sustav se možete prijaviti svojim AAI@Edu.hr identitetom (podaci kojima ulazite u e-Dnevnik). Nakon prijave u sustav, u padajućem izborniku moguće je izabrati svrhu potvrde. Ovako izdane potvrde mogu se spremiti na računalo, slati elektroničkim putem ili ispisivati, ovisno o potrebama.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 12. 9. 2022. 16:20

BRONČANA OLIMPIJSKA MEDALJA UČENIKU IVANU VUKADINOVIĆU

Na upravo završenoj 18. Međunarodnoj geografskoj olimpijadi Ivan Vukadinović osvojio je brončanu medalju.

Čestitamo našem Ivanu i profesorici Jagodi Lerotić na ovom izvrsnom uspjehu!

Više informacije možete naći na poveznici http://hagede.hr/.

Ove godine Međunarodna geografska olimpijada održana je online, a domaćin je bila Francuska. Natjecanje je trajalo od 12. do 17. srpnja 2022. pod pokroviteljstvom Radne skupine za olimpijadu Međunarodne geografske unije.

Čestitamo Ivanu i svim hrvatskim učenicima koji su osvojili medalje na ovom natjecanju!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 18. 7. 2022. 16:49

TREĆI BROJ DIGITALNOG ČASOPISA "ENGLISH SPARK"

Užitak ljetnih praznika bit će potpun tek uz čitanje ljetnoga štiva na engleskom jeziku koje su za vas pripremili naši vrijedni učenici! Iskazali su se kreativnošću još jednu godinu za redom, a u njihovim radovima možete uživati na  poveznici https://madmagz.com/magazine/2030274#/  ili klikom na sliku.

   

U izradi ovog broja opet su sudjelovale i profesorice Ana Pavičić Lešić, Iva Polić i Anamarija Brzica.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 8. 7. 2022. 22:53

POBJEDNIČKA PJESMA C'È UNA FINE

U sklopu predsjedanja Francuske Vijećem Europe Francuski institut u Hrvatskoj u suradnji s drugim institucijama EU-a u Hrvatskoj, organizirao je Višejezično natjecanje glazbenih spotova za učenike i studente u kojem su trebali snimiti kratak video autorske pjesme (tekst i glazba) na određenom stranom jeziku. Na taj su se način naši učenici odlučili okušati u pisanju i skladanju pjesme na talijanskom jeziku. Naši su učenici - Lana Bajić, Mia Ćosić, Tonija Perišin, Jere Babić, Sara Županović, Flora Bašić, Ante Vujanović i Mia Milković - pod mentorstvom prof. Ivane Grepo i Anamarije Brzica napisali i otpjevali pjesmu na talijanskome jeziku te snimili spot.

Lana, Mia i Tonija pobrinule su se za tekst pjesme kojeg je Jere uglazbio, a Flora i Sara su otpjevale pjesmu. Lana i Ante osmislili su izgled glazbenog spota te bili glavni ispred kamera, dok je budno oko Mije Milković bilo iza kamere te je ona bila zadužena za snimanje i uređivanje video materijala.

Pjesma "C'è una fine", prema glasovima slušatelja, pobijedila je na natječaju u kategoriji za najslušaniju pjesmu te će naši učenici primiti prikladne poklone. Čestitamo im!

Pjesmu možete poslušati na sljedećoj poveznici:

https://www.youtube.com/watch?v=W8dJVONLMjc

                                                                   Anamrija Brzica

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 28. 6. 2022. 21:09

IZLOŽBA NAPRAVI GRAD

Obrađujući sadržaje Urbane geografije učenici 2.a, 2.c i 2.d razreda dobili su projektni zadatak Napravi grad. Između ostalog, analizirali su funkcionalnu i morfološku strukturu naselja uspoređujući razvoj urbanih naselja i njihovu prostornu i socioekonomsku strukturu. Radom u skupinama podijelili su zadatke te osmislili, nacrtali i usmeno objasnili strukturu zamišljenog grada.

 

Julija Štambuk: REDBAY

Učenici su vrlo ozbiljno shvatili zadatak te su svi radovi naprosto zadivljujući!

Rezultati primjene stečenog znanja u ovom projektnom zadatku predstavljali su veliko iznenađenje.

Međuvršnjačkim vrednovanjem, najboljim radom proglašen je grad koji je osmislila i nacrtala Julija Štambuk, učenica 2.d razreda.

Sve ovo navelo je profesoricu Jagodu Lerotić na kraju školske godine da postavi izložbu maštovitih učeničkih radova u atriju škole pod nazivom Napravi grad.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 28. 6. 2022. 10:35

IZVRSNOST JE NJIHOVA PUTOVNICA

Naša škola ima učenike koji istovremeno pohađaju i Glazbenu školu Josipa Hatzea. Karakterizira ih uspješnost u obje škole. Dobitnicu Oskara  znanja predstavit će njena kolegica Gorana Grubić, novopečena polaznica Centra izvrsnosti ŽSD.

Paulina Talijančić, učenica II. GIMNAZIJE i Glazbene škole Josipa Hatzea, ove godine dobitnica je višestrukih nagrada u natjecanjima na violi. Između ostalog, osvojila  je 1. nagradu na državnom natjecanju iz viole i bila je prva u svojoj kategoriji. Tako je Paulina postala i dobitnica Oskara znanja.

Foto Mia Milković: Paulina Talijančić i Gorana Grubić - učenice Glazbene i Druge

  • Kao prvonagrađena u svojoj kategoriji na državnom natjecanju, osvojila si  Oskar znanja. Kako si reagirala kada si saznala i jesi li, zapravo, zadovoljna svojim postignućima?

Bila sam zbunjena jer se nisam nadala osvajanju ove nagrade. Moram priznati da do sada nisam ni čula za Oskar znanja. Sada sam zadovoljna sa svim svojim postignućima, pa tako i s postignućima koji se odnose na violu jer su oni jedino i samo moji. Naravno, došla sam do njih uz pomoć drugih ljudi, ali ipak trud i uloženi sati u to su moji.

  • Kako si se osjećala tijekom natjecanja?

Osjećala sam se nervozno i hvatala me trema jer sam po prvi put nastupala u dvorani u kojoj se, inače, nije održavalo natjecanje, bila sam na nepoznatom terenu. Nisam bila zadovoljna

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 23. 6. 2022. 16:35

TRIJUMF NA FESTIVALU ZNANOSTI

Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije pokrenuo je projekt CIMAJ, projekt multimedije i jezika. Višemjesečni se trud isplatio.

Naša je škola pobrala tri nagrade među kojima i onu najdražu i najvrjedniju -  Oskar izvrsnosti  (DRUGAčiji multimedijalci)! Naše su se drage učenice okitile Oskarom izvrsnosti  u kategoriji srednjih škola za najbolji dokumentarni film o projektu te nagradom za najbolji srednjoškolski intervju, onaj Mije Milković i Franke Kurobasa s mladim igračem Hajduka Ivanom Krolom.

 

Foto: Mia Milković

Čestitamo svim sudionicima projekta, a posebice našim učenicama koje su se prometnule u prave novinarke, snimateljice, montažerke, reporterke i fotoreporterke!

Radujemo se novim idejama i projektima!

                                                                    Ema Bodrožić, prof.

Više informacija možete naći na poveznicama:

http://www.libar.media/category/cimaj/ii-gimnazija-split/

https://www.dalmacijadanas.hr/golemi-uspjesi-ucenika-os-srinjine-skola-likovnih-umjetnosti-ii-gimnazija-i-os-slatine-trijumfirale-su-u-projektima-centra-izvrsnosti-i-odnijele-nagrade-najboljih/

https://www.instagram.com/drugagimnazija_st/

https://www.facebook.com/II-gimnazija-Split-107295821752166/

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 8. 6. 2022. 16:10

UČENICI DRUGE NA FESTIVALU ZNANOSTI

Nakon dugo vremena ograničenih mogućnosti učenici drugih i trećih razreda Druge gimnazije i ove su godine ponovno bili na Festivalu znanosti. Sudjelovali su u radionicama i istraživačkim radovima, a ističu se neke od njih: obilazak Kemijsko-tehnološkog fakulteta u Splitu i radionica Izolacija i analiza DNK iz banane i promatranje ljudskih stanica na mikroskopu, otkrivanja molekule DNA kao molekule života na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Splitu. Na obilasku Kemijsko-tehnološkog fakulteta, učenici 3.b razreda obišli su niz laboratorija i vidjeli razne pokuse od kojih je najdetaljnije objašnjen proces micanja kalcija iz vodovodne vode. Predstavljen im je rad u digestoru, ukupna tvrdoća karbonata, rad s pufer tabletama i indikatorima. Radionica otkrivanja molekule DNA sadržavala je 2 dijela. Prvi je dio bio teorijski u kojem su studentice održale prezentaciju o važnosti molekule DNA kao temelju života na zemlji, a drugi je dio bio praktični u kojem su učenice 3.d  i 2. a razreda same pokušale izolirati molekulu DNA iz biljnog materijala koristeći bananu, destiliranu vodu, etanol i mnoge druge materijale. 

U Festivalu znanosti sudjelovali su  učenici 3b (Luka Velić, Renco Živković),  3d (Anđela Jurević, Aneta Kulić) i 2.a (Gorana Grubić) kao i profesorice Lidija Omrčen i Anka Nikolić.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 8. 6. 2022. 15:21

POSJET UČENIKA I PROFESORA SŠ IVANA MEŠTROVIĆA DRNIŠ

Dugogodišnja uspješna međužupanijska suradnja učenika i profesora II. gimnazije iz Splita i Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš nastavlja se. Projekti Meštrović Battle, Matematički održivi razvoj i Bus znanja najbolje opisuju ljepotu ove produktivne matematičke interakcije.

Povodom otvaranja izložbe Bus znanja 1. lipnja 2022. u Gradskoj knjižnici Marka Marulića učenici i profesori Srednje škole Ivana Meštrovića Drniš dolaze nam u posjet te će kroz cjelodnevne aktivnosti i druženje sa svojim domaćinima obilježiti ovu suradnju.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 26. 5. 2022. 17:04

BREAKING OUT OF MY SHELL #2 Vijest ima dokument u privitku

Završen je literarni natječaj "Breaking out of my shell"!

Natječaj "Breaking out of my shell" i ove je godine privukao literarne kreativce koji su i vrsni poznavatelji engleskog jezika. Slavni citat Stephena Chboskog “And in that moment, I swear we were infinite” poslužio je učenicima kao tematska rečenica i inspiracija za pisanje literarnih radova na engleskom jeziku. Radove u dvjema kategorijama – prozi i poeziji – procijenilo je stručno oko profesorica Anamarije Brzice i Ane Pavičić Lešić, organizatorica ovog hvalevrijednog natječaja i ljubiteljica knji. Tko su ovogodišnji laureati i dobitnici prigodnih nagrada?

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 25. 5. 2022. 17:14

ERASMUS+ U DRUGOJ

Nastavak projekta  Erasmus+  Integrated Literacy in Action – ILA, u kojem sudjeluje II. GIMNAZIJA, Split, odvijat će se u našoj školi i našem gradu  od 16. do 20. svibnja prema pripremljenom programu. Čast nam je bila  pozdraviti na svečanom prijemu 25 učenika i 9 profesora

Erasmus+ u II. GIMNAZIJI

 iz X. gimnazije „Ivan Supek“, Zagreb, Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika, Rožňava (Slovačka) te IES Eras de Renueva, León ( Španjolska). U ovom projektu iz II. gimnazije sudjeliju profesorice: Sanda Ilić, Sanja Vitaljić, Karmen Šesnić, Ana Pavičić Lešić, Dina Spahija i Marin Borzić. Koordinatorica projekta je profesorica Anamarija Brzica. U projekt je uključeno 25 učenika naše škole  od 1. do 4. razreda

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 16. 5. 2022. 18:49

UKRAJINI S LJUBAVLJU

Noć knjige održana je 25. travnja u školskoj knjižnici. Potaknuti političkim i društvenim zbivanjima u Europi, sudionici projekta "Ukrajini s ljubavlju" odlučili su održati izlaganje o modernističkim i suvremenim autorima ukrajinske književnosti.

Noć knjige u Drugoj

Svakodnevno svjedočimo tragičnim zbivanjima u Europi, ratnim stradanjima, palim i izgorjelim gradovima zbog čega nam je cilj bio ukazati na važnost pisane riječi koja, unatoč svemu, živi i živjet će dalje. Umjetnost pisane riječi ostat će zauvijek spomen na sve one koji su svojim

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 29. 4. 2022. 15:05

NOĆ KNJIGE U DRUGOJ

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 24. 4. 2022. 21:27

IVAN VUKADINOVIĆ OPET DONOSI LIJEPE VIJESTI

Naš učenik Ivan Vukadinović (3.c) i ove je godine zablistao  na državnom Natjecanju iz Geografije osvojivši četvrto mjesto. Nije tu kraj dobrih vijesti - zbog svojih dosadašnjih rezultata (6 državnih natjecanja, dva puta državni prvak, osvojeno 4. mjesto ove godine) Ivan je pozvan na kvalifikacije za Olimpijski tim čiji će članovi sudjelovati na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi 2022.

Inače, Ivan je tri puta kao učenik II. GIMNAZIJE bio  sudionik  natjecanja na državnoj razini.

Čestitamo Ivanu i profesorici Jagodi Lerotić, njegovoj mentorici  na ovom uspjehu!

Kvalifikacije i odabir četvero najboljih održat će se online danas u 14:00.

Puno sreće i uspjeha našem Ivanu!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 21. 4. 2022. 10:13

DAN PLANETA ZEMLJE

Svjedoci smo svakidašnjih vremenskih nepogoda, velikih šumskih požara i nestajanja brojnih životinjskih vrsta. Naš se planet nepovratno i naglo mijenja, a toga su svjesni i naši učenici prvih razreda II. gimnazije Split koji su zajedno s profesorom

Pinom Repanićem odlučili obilježiti Dan planeta Zemlje i fotografskom izložbom Naš planet - naš jedini dom ukazati na važnost razvijanja svijesti o brizi za planet Zemlju. 

Fotografsku izložbu možete pogledati na poveznici: https://bit.ly/37wfZT2 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 12. 4. 2022. 14:30

NOĆ GEOGRAFIJE (GEONIGHT) U DRUGOJ

U petak 1. travnja učenici 2.a, 2.c i 2.d razreda, pod vodstvom profesorice Jagode Lerotić, okupili su se u centru Splita kako bi sudjelovali u obilježavanju ovogodišnje Noći geografije (GeoNight), događaja koji se godišnje obilježava na svjetskoj razini. Učenici su sudjelovali u potrazi za blagom unutar zidina Dioklecijanove palače. 

Blago su predstavljali lokaliteti, natpisi, oznake, objekti i spomenici vezani za povijest i kulturnu baštinu grada Splita.

Podijeljeni u grupe učenici su rješavali asocijacije, zagonetke i pitanja da bi došli do rješenja prvog dijela zadatka, a potom su blago do kojega su došli u rješenju morali pronaći u prostoru i fotografirati ga u zadanome vremenu.

Sve je to zabilježila naša vrijedna Mia Milković, učenica 3.f razreda pa pogledajte na poveznici https://youtu.be/s0gqsJTc3a8  kako im je bilo!

                            Ema Bodrožić

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 12. 4. 2022. 14:25

MATURALNI PLES

Učenici šest maturalnih razreda naše škole u petak 1.travnja dostojno su, na maturalnoj zabavi u hotelu Le Meridien Lav, proslavili skori završetak svoga srednjoškolskoga obrazovanja. Pridružila im se i uprava škole kao i profesori koji su ih budno pratili posljednje četiri godine. Ukupno 200-tinjak uzvanika

zabavljali su se do ranih jutarnjih sati. Nakon iscrpljujućeg razdoblja korone i virtualne nastave ovo nam je svima trebalo da od ponedjeljka krenemo u nove radne pobjede i pripreme za predstojeće ispite državne mature.

                                                                   Ema Bodrožić

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 4. 4. 2022. 11:03

FINANCIJSKI ZNALCI

Naše učenice 1.e razreda, Ela Silić i Malena Lorraine Alebić, pod mentorstvom prof. Sanje Vitaljić, u konkurenciji 257 timova iz cijele Hrvatske, osvojile su 5. mjesto u Europskom kvizu o novcu.

Učenici II. GIMNAZIJE su ove školske godine po prvi puta sudjelovali u

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 1. 4. 2022. 12:30

JOŠ JEDAN PROJEKT IZ GEOGRAFIJE

Ovogodišnji popis stanovništva u Hrvatskoj bio je povod za realizaciju još jednog školskog projekta pod nazivom Popisi stanovništva u  Hrvatskoj.

Projekt je ostvaren na  nekoliko razina - učenici su proučavali metodologiju dosadašnjih popisa i pratili tijek novog popisa stanovništva sa svim promjenama koje su uvedene.

Individualno i u grupama prikupljali su potrebne informacije  pretraživanjem mrežnih stranica

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 1. 4. 2022. 12:27

ČITAJ NOVI BROJ ŠKOLSKOG LISTA „DRUGAčiji”

Posljednji put kada sam izašla iz aviona, uperili su mi „pištolj u glavu” i izmjerili temperaturu. Bio je to prosinac u Salzburgu na aerodromu Flughafen Salzburg, nekoliko dana prije nego što će svijet doznati da se koronavirus proširio na europsko tlo. Tada mi je taj uređaj bio jako nepoznat i čudan, a danas za njim svi posežemo kao za šalicom kave. (…)

 Kliknite na sliku!

Život nam se svima okrenuo naglavačke i dok pišem ovaj uvodnik svjesna sam da nabrajam stvari koje više nemamo, koje su nam oduzete. Svi mi težimo slobodi u ovim najtežim

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 4. 3. 2022. 15:55

OTVORENA IZLOŽBA „NEVJEROJATNA ZEMLJA“

U atriju GK Marka Marlića danas je otvorena izložba ruskog kozmonauta Sergeja Rjazanskog Nevjerojatna zemlja.

Sergej Nikolajevič Rjazanski (Sergéj Nikolaevič Râzanskij), ruski astronaut, u svojoj je domovini prozvan herojem Rusije jer je postavio svjetski rekord u najduljoj šetnji svemirom. U svemiru je proveo 304 dana, a okinuo je čak 350.000 fotografija našeg planeta. Najbolje njegove fotografije imate prilike vidjeti na ovoj izložbi.

Moram reći da imamo nevjerojatno lijepi planet i moramo ga čuvati i o njemu brinuti kako bismo mogli živjeti u miru na planeti Zemlji -  kazao je jednom prilikom Sergej Rjazanski, koji je ne samo astronaut nego i biolog.

Izložba je ostvarena u suradnji II. GIMNAZIJE Split i „Ruskog doma“ u Zagrebu.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 14. 2. 2022. 17:22

ERASMUS + INTEGRATED LITERACY IN ACTION

Module 1 - Media Literacy (Medijska pismenost)

Kako se približavao kraj prvog polugodišta tako se naš Erasmus+ projektni tim spremao za odlazak na prvu mobilnost u sklopu projekta Integrated Literacy in Action. Naš je prvi domaćin bila škola organizator, zagrebačka X. gimnazija „Ivan Supek“, a u razdoblju od 13. do 17. prosinca naše su učenice (trećih i četvrtih razreda) te profesorice  Sanda Ilić  i Dina

Erasmus+ projektni tim II. GIMNAZIJE

Spahija sudjelovale u raznim aktivnostima modula Media Literacy, uz kolege iz Slovačke iz Španjolske koji su se priključili svim aktivnostima putem Zooma. Učenice su sudjelovale u nizu predavanja i radionica tijekom kojih su pobliže upoznale različite vrste medijske pismenosti.

Uz vodstvo prof. Ilije Barišića prvi su dan analizirale video igre i TV reklame, okušale se u pisanju lažnih vijesti i digitalnom oglašavanju te proučavale teorije oglašavanja. Drugi je

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 14. 1. 2022. 08:54

BOŽIĆNI OBIČAJI

Božićni tradicijski običaji u Hrvatskoj i svijetu projekt je koji su realizirali učenici prvih razreda pod mentorstvom profesorice Jagode Lerotić. Ovim učeničkim  istraživanjem saznali smo interesantne činjenice o  našim i svjetskim božićnim običajima,  ujedno su  oživljena sjećanja na neke naše već zaboravljene običaje.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 3. 1. 2022. 10:11

BOŽIĆNA RADIONICA

Prvi put u našoj školi realizirana je radionica izrade božićnih ukrasa, a temeljni materijali bili su drvo, oblutak i boje. Profesorica Branka Politeo organizirala je radionicu  i pripremila sve

potrebne materijale. U projektu su sudjelovali učenici 2.a i 3.e i pokazali izuzetnu kreativnost a rezultat su predivni eksponati koje možete vidjeti OVDJE!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 23. 12. 2021. 14:50

BOŽIĆNI KONCERT

U petak 17.12. u solinskome je Teatrinu održan tradicionalni božićni koncert našega profesora Ivana Bošnjaka. Pridružile su mu se dvije mlade nade anđeoskoga glasa, učenice 1.a razreda - Flora Bašić i Sara Županović.

Djelić atmosfere možete poslušati OVDJE! Nadamo se da ćete uživati kao što smo uživali i mi u Teatrinu!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 21. 12. 2021. 14:59

ČITANJE U FOKUSU

Na samom kraju Godine čitanja Naklada Ljevak pokrenula je nacionalni projekt namijenjen srednjoškolcima - Čitanje u fokusu. Naših 39 učenika od 1.-4. razreda u projekt se uključilo sa svojim mentoricama, profesoricama Hrvatskoga jezika - Vesnom Krželj Velić, Mijom Amižić i Emom Bodrožić-Selak.

Cilj je projekta poticanje učenika na čitanje izvan formalnoga obrazovanja. Učenicima su dodijeljena tri naslova - "Utopljeni" Neila Jordana, "Odrasli ljudi" Marie Aubert i "Digitalna

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 17. 12. 2021. 09:48

MOŽEMO LI IZBJEĆI KATASTROFU?

Izložba učeničkih plakata  Borba za spas planeta Zemlje održava se od 13. do 17. prosinca u atriju II. GIMNAZIJE.

Usvajajući ishode o klimatskim promjenama učenici trećih razreda( 3.a, 3.c, 3.e i 3.f) dodatno su  obrađivali usvojene sadržaje izrađujući plakate i pripremajući izlaganja na tu temu.

Tako će u školskoj knjižnici biti  organizirana  izlaganja na temu Globalno zatopljenje: Možemo li izbjeći katastrofu? 15. prosinca 2021. g. s početkom u 12.40. Mentori su projekta profesorice Geografije Jagoda Lerotić i Branka Politeo.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 13. 12. 2021. 11:57

ZVIJEZDA JE ROĐENA I POHAĐA NAŠU ŠKOLU!

Ususret posljednjoj polufinalnoj emisiji popularnoga showa Supertalent razgovarali smo sa Sarom Županović, učenicom 1. a razreda II. gimnazije, Split koja paralelno pohađa i glazbenu školu. Sara je, podsjetimo, oduševila publiku i žiri na audiciji i time izborila sudjelovanje u polufinalu. Ova skromna 15-godišnjakinja otkrila nam je što ju je motiviralo na prijavu, dojmove sudjelovanja i planove za budućnost.

Sara Županović

Jesi li oduvijek maštala o pjevanju? Kako se rodila ta ljubav?

Odmalena sam osjećala da je glazba dio mene i da će uvijek biti neminovan dio moga života, stoga sam se odlučila baviti pjevanjem. Kada sam počela, zaljubila sam se u glazbu i pjevanje

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 7. 12. 2021. 15:25

PRIČE O DOMOVINSKOME RATU IZ PERA SREDNJOŠKOLACA

Naše učenice Lucija Vilić (4.d) i Mia Matković (4.f) sudjelovale su u natječaju Ministarstva hrvatskih branitelja za najbolju kratku priču o Domovinskome ratu koji je održan u ožujku ove godine.

Mia Matković i Lucija Vilić

Lucijina priča Smijeh je lijek te Mijina priča U ratu u ljubavi odabrane su među nekoliko najboljih koje će biti objavljene u drugome izdanju zbornika Priče o domovinskome ratu iz pera srednjoškolaca.

O veličini i značaju njihova uspjeha govori činjenica da na natječaj svake godine pristigne preko stotinu priča.

Radujemo se zborniku koji je spreman za tisak, ali i novim kreativnim ostvarenjima naših učenica!

Čestitamo!

Ema Bodrožić-Selak, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 2. 12. 2021. 12:24

DRUGA NA MEĐUNARODNOM NATJECANJU IZ ENGLESKOG JEZIKA

Dvadeset četiri učenika II. GIMNAZIJE sudjelovalo je danas na međunarodnom natjecanju iz engleskog jezika Best in English. Organizator je natjecanja češko-američka agencija Czech-us. Sudionici natjecanja bili su učenici u dobi od 14 do 18 godina, a rezultati natjecanja bit će objavljeni za dva tjedna.

Učenici s najboljim rezultatima u mogućnosti su osvojiti brojne bogate nagrade. Prva je nagrada dvotjedno učenje jezika u Kanadi (uključen je prijevoz i smještaj). Ostale su nagrade razni tečajevi stranih jezika u ljetnim školama te novčani bonovi od 100 do 200 € za kupovinu elektronskih uređaja različitih vrijednosti.

Natjecanje u našoj školi proveli su Ajlin Andreis Sarun, Ana Pavičić Lešić, Anamarija Brzica, Iva Polić i Hrvoje Sarun. Svi sudionici natjecanja primit će diplome za sudjelovanje.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 26. 11. 2021. 15:49

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA

Sutra, 18. studenoga je Dan sjećanja na žrtve domovinskog rata i neradni dan u RH.

Naši učenici 1.d, 2.d, 2.e, 3.f i 4.a razreda obilježavaju sjećanje na grad-heroj Vukovar projektnim zadatkom Rat i mir. U suradnji s Gradskom knjižnicom Marka Marulića i mentoricom Magdalenom Mrčela izradili su (anti)ratni zbornik sa svojim sastavima, pjesmama, crtežima, fotografijama i interpretacijama djela o ratu i miru. Inspirirali su ih "Mali ratni dnevnik" Stjepana Tomaša, "Hotel Zagorje" Ivane Bodrožić i "Neka riječi govore" Mirka Slatkog.

Dijelove projekta možete vidjeti OVDJE!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 17. 11. 2021. 12:29

TJEDAN ZABRANJENIH KNJIGA U DRUGOJ

Već tradicionalno  u II. GIMNAZIJI obilježava se Tjedan zabranjenih knjiga u kojem se proučavaju djela koja su doživjela osporavanje, cenzuru ili potpunu zabranu. Ove su godine učenice 4.a razreda pod vodstvom profesorice Magdalene  Mrčela napravile prezentaciju o George Sand, Vladimiru Nabokovu i Emileu Zoli.

Osvrnule su se na utjecaj spornih književnih djela na njihove živote i recepciju knjiga od kojih su neke i danas čak i lektirni naslovi. Preporučujemo vam njihov uradak kao zanimljivu temu za sat razrednika.

                                                                   Magdalena Mrčela

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 26. 10. 2021. 15:11

TRIBINA U GOSTIMA – LEKTIRNA AUTORICA SILVIJA ŠESTO U 1.D

Književnik Hrvoje Kovačević prošle je godine u II. gimnaziju u suradnji s prof. Magdalenom Mrčela uveo Tribinu u gostima Društva hrvatskih književnika. Ovaj nas je put preko plaforme Zoom na satu lektire posjetila autorica Silvija Šesto.  1. d razred pročitao je njezin tinejdžerski roman „Debela“ i oduševljeno

Akteri Tribine u gostima

joj postavljao niz zanimljivih pitanja o životu, stvaralaštvu i njezinim književnim

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 26. 10. 2021. 15:04

U SPLITU OBILJEŽEN SVJETSKI DAN PREVENCIJE SUICIDA

Povodom Svjetskog dana prevencije suicida splitska Udruga Feniks je  na originalan način obilježila Svjetski dan prevencije suicida (10. rujna) podijelivši Splićanima 566 cvjetova za svakog suicidom preminulog prošle godine u Hrvatskoj.

U programu je sudjelovala i naša profesorica Magdalena Mrčela s dvadesetak učenika iz tri razreda (2. d, 3.f  i 4.a).

Više informacija možete saznati OVDJE!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 11. 9. 2021. 15:29

KAO ŠEĆER NA KRAJU... Vijest ima dokument u privitku

Naši su nam maturanti ove godine osmislili i pripremili vlastiti godišnjak. Upoznajte učenike svih završnih razreda generacije 2020./2021. i pročitajte koje su njihove najdraže uspomene iz srednjoškolskih dana, što su naučili u srednjoj školi te što planiraju u budućnosti. Oni se nalaze sada na jednoj velikoj životnoj prekretnici, a mi im želimo sreću u nadolazećim godinama. Njihovom godišnjaku možete pristupiti klikom na priloženi dokument. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 26. 7. 2021. 13:56

Višestruki uspjesi učenika Druge gimnazije

Učenici Druge gimnazije već dugi niz godina pokazuju neizmjernu ljubav prema sportu i zdrav natjecateljski duh koji nas ni ove godine nije uspio zaobići. Unatoč epidemiološkim mjerama, duh naših učenika nije se uspio slomiti i ponovno su pokazali da pripadaju timu višestrukih pobjednika. Učenik Daniel Barun osvojio je zlato na Prvenstvu Hrvatske u taekwandou, učenica Anica Barun je u ženskoj konkurenciji osvojila broncu, a učenica je Jelena Ljubos s Košarkaškom akademijom Žana Lelas osvojila srebro na Državnom prvenstvu u košarci. 

Čestitamo našim pobjednicima!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 24. 6. 2021. 17:40

OSKAR ZNANJA ZA IVANA VUKADINOVIĆA, učenika II. gimnazije

Ivan Vukadinović, učenik Druge gimnazije i dugogodišnji sudionik državnih natjecanja u osnovnoj i srednjoj školi, za svoje je zasluge primio Oskar znanja za 2019./2020. školsku godinu, najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju kojom se već 16 godina nagrađuju najbolji učenici i njihovi mentori. Ivanova svečana dodjela održana je danas u školi, a događaju su prisustvovali mnogi profesori, uključujući Ivanovu razrednicu i mentoricu, profesoricu Jagodu Lerotić, te kolege učenici 2.c razreda koji su Ivana bodrili cijelo ovo vrijeme. Nagradu je Ivanu uručila ravnateljica škole, Ivanka Kovačević. Čestitamo Ivanu na ovom priznanju!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 18. 6. 2021. 14:43

"ZA MENE JE SREĆA" - virtualna izložba učenika II. gimnazije Vijest ima dokument u privitku

Nakon zahtjevne školske godine, učenici II. gimnazije odlučili su nas razveseliti jednom virtualnom izložbom fotografija. Zadatak učenika bio je fotografijom uhvatiti onaj trenutak koji ih čini sretnima, koji ih ispunjava. Mentor učenicima bio je profesor likovne umjetnosti, profesor Pino Repanić. Izložbi možete pristupiti klikom na priloženu poveznicu!

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 16. 6. 2021. 10:40

Gostovanje naših učenica na HRT-u: osvijestimo svoju okolinu o važnosti mentalnoga zdravlja

U HRT-ovoj emisiji Puls naslova „Unutarnji glas“ prikazanoj 27. svibnja imali smo priliku uživati u nastupu naših vrijednih učenica koje su otvoreno progovorile o problemima mladih. Novinarka Karmen Šore i prof. Magdalena Mrčela moderirale su razgovor sa šest učenica koje su ukazale na važnost borbe za mentalno zdravlje u ovim zahtjevnim vremenima.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 10. 6. 2021. 14:19

Pohvalnice učenicima Druge gimnazije Vijest ima dokument u privitku

Prošli smo vam mjesec pisali o sudjelovanju naših učenika na 15. festivalu matematike održanom u Puli. Učenički zadatak bio je projektirati i modelirati simbole i dijelove našega grada. Ovaj su tjedan na školsku adresu pristigle i pohvalnice za hvaljene učeničke radove kojima možete pristupiti u priloženoj poveznici. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 2. 6. 2021. 12:24

DAR KOJI ŽIVOT ZNAČI Vijest ima dokument u privitku

Nakon obrađene podteme "Katolički pristup transplataciji i darivanju organa" učenici  trećih razreda dobili su zadatak izraditi digitalni plakat kojim bi potaknuli ljude na darivanje organa. Rezultati njihove kreativnosti i truda vidljivi su u prilogu. Ovaj je projekt osmislila  i provela vjeroučiteljica Josipa Stipica u suradnji s učenicima trećih razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 14. 5. 2021. 18:39

Smotra radova "Matematika+"

Učenici 1. e razreda ove su godine, u suradnji s profesoricom Sanjom Vitaljić, sudjelovali na 15. festivalu matematike održanom u Puli. Njihov projektni zadatak bio je istražiti, opisati i matematički modelirati simbole i dijelove našega grada. Učeničkim radovima možete pristupiti klikom na priložene poveznice. Ugodno vam učenje matematike žele učenici 1.e razreda II. gimnazije. 

Marjanske skale

Grgur Ninski

Meštrovićeva galerija

Rampe za invalidne osobe

Sveti Duje

Sveti Frane

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 10. 5. 2021. 14:24

DAN EUROPE U II. GIMNAZIJI Vijest ima dokument u privitku

Dan Europe obilježava se 9. svibnja, a označuje dan slavlja i jedinstva za sve europske držeave. Ovim se datumom prisjećamo godišnjice povijesne Schumanove deklaracije kojom je tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, Robert Schuman, iznio svoju ideju o novom obliku političke suradnje među europskim državama članicama. 

Dan Europe u našoj smo školi obilježili u pandemijskim uvjetima. Učenici 2.e i 2. f razreda su, u suradnji s profesoricom Brankom Politeo, izradili projekt unutar kojega su obradili teme: "Kronologija ulaska Hrvatske u Europsku Uniju", "Negativni aspekti pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji", "Pozitivni aspekti pristupanja Hrvatske Europskoj Uniji". 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 9. 5. 2021. 21:01

"CVRČCI" NASTUPAJU! Vijest ima dokument u privitku

Drage kolegice i kolege, pripremite se dobro za ono što slijedi. Već je općepoznato da naše vrijedni učenici u suradnji sa svojim profesorima ne prestaju promovirati našu gimnaziju, naš lijepi Split. Prilažemo vam u privitku prvi službeni program 1. međunarodnog festivala dramskih gimnazijskih grupa u Hrvatskoj! 

Možete se priključiti na poveznici https://fb.me/e/2ksQLI7Lr danas, (subota 8. svibnja od 11h-17h).

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 8. 5. 2021. 10:12

NA DOBRO NAM DOŠLA SUDAMJA!

Drage Splićanke i Splićani, 

veselimo se proslavi dugogodišnje tradicionalne svetkovine našega grada. Riječ  je, naravno, o svetome Duji, zaštitniku grada Splita. U Splitu je već stoljećima običaj slaviti svečev spomendan na sutrašnji datum - 7. svibnja kada se održavaju razne liturgijske svečanosti te kulturne i sportske manifestacije. Ove ćemo godine zasigurno proslaviti svetkovinu u mirnijem okruženju, ali vjerujemo da ćete uživati u sutrašnjem suncu, iskoristiti odmor za šetnju na svježem zraku i provesti kvalitetno vrijeme u krugu obitelji. Uživajte u vikendu! Nastava se neće održati. 

Na dobro nam došla Sudamja!

Ivanka Kovačević, ravnateljica II. gimnazije

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 6. 5. 2021. 12:25

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA PROJKETA "SUSTIPAN - tihi čuvar gradskih uspomena" Vijest ima dokument u privitku

Prošli tjedan pisali smo Vam o projektu Sustipan, razrednoj suradnji 2.f razreda i njihove razrednice, profesorice Magdalene Mrčele. Radi se o učeničkom projektu u kojem su učenici, podijeljeni u šest skupina, istraživali ovu predivnu autohtonu lokaciju našega grada. Više o projektu možete pročitati u jednoj od prethodnih objava. Učenici su svoj rad osvjedočili fotografijama, a njihov rad možete pogledati u priloženom. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 4. 5. 2021. 09:45

Sustipan - tihi čuvar gradskih uspomena Vijest ima dokument u privitku

Sustipan je jedan od najljepših splitskih lokaliteta koji je teško jednoznačno odrediti. Maleni poluotok smješten nedaleko od središta Splita s jugozapadne strane zatvara splitsku gradsku luku. Nekadašnje groblje natkriljeno srednjovjekovnim samostanom danas sve češće služi kao šetnica, odmaralište uz prekrasan pogled na morsku pučinu, Marjan i središnji dio grada te kulisa za svečane životne događaje poput vjenčanja. Sve navedeno nagnalo je učenike 2. F razreda splitske II. gimnazije, na čelu s razrednicom, prof. Magdalenom Mrčela, na pomnije istraživanje ovog bisera našeg grada.

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 29. 4. 2021. 11:36

UČENICI DRUGE GIMNAZIJE NA MATEMATIČKOM OŽUJKU Vijest ima dokument u privitku

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je međužupanijski stručni skup za učitelje i nastavnike matematike Splitsko-dalmatinske, Dubrovačko-neretvanske Šibensko-kninske i Zadarske županije. Stručni skup organizirao je različite manifestacije kako bi se obilježili svi datumi važni za matematiku, a njihova provedba nije prošla ni ovaj put bez matematičara Druge gimnazije. Tko je sve sudjelovao i na koji način, pročitajte u nastavku…

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 27. 4. 2021. 16:45

POBJEDNICI NATJEČAJA BREAKING OUT OF MY SHELL

Čujte i počujte! Imamo pobjednike literarnog natječaja Breaking out of my shell!

Učenici II. gimnazije imali su ove godine priliku sudjelovati u literarnom natječaju Breaking out of my shell namijenjenom onima koji se kreativno izražavaju i stvaraju na engleskom jeziku. Literarni kreativci mogli su u natječaju sudjelovati sa svojom književnom prozom, pjesmama, stripovima i esejima, a kreativni je duh bio tematski neograničen. Naravno, natjecanje ne bi bilo natjecanje bez žirija! Pristigle su radove pomno pročitale i procijenile voditeljice projekta, profesorice Anamarija Brzica i Ana Pavičić Lešić. Zanima vas tko su pobjednici? Nastavite čitati…

  :: opširnije :: 


objavio: Nediljka Galić  datum: 27. 4. 2021. 11:31
» Arhiva naših vijesti    
 


Aktualnosti

Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju