preskoči na sadržaj
Dramska družina Druge

DESET GODINA DRAMSKE DRUŽINE DRUGE NA LIDRANU

DRAMSKA DRUŽINA DRUGE U ŠIBENIKU NA LIDRANU

DRAMSKA DRUŽINA DRUGE I DALJE POBJEDNIČKI

Baudelaireov san i Tihomir Šiškov na Lidranu

DRŽAVNI LIDRANO U ŠIBENIKU
DRAMSKA DRUŽINA DRUGE 

GLUMCI DRUGE PETI PUT NA LIDRANU

LIDRANO, DRAMSKA DRUŽINA DRUGE GIMNAZIJE I ANTIGONJA U ŠIBENIKU

LIDRANO u Puli 2009.

 


 

Dramska družina Druge jezične gimnazije je jedna od izvannastavnih aktivnosti učenika naše škole i osnovni princip rada Družine jest kreativnost i stvaralačka sloboda učenika. Ta stvaralačka kreativnost učenika ne ogleda se samo u glumi i oživotvorenju glumačkog talenta na sceni, nego također i u odabiru teksta za izvođenje, kao i u mogućnosti stvaranja teksta, te u scenografskim, kostimografskim i ostalim kreacijama koje se ostvaruju u profesionalnom kazalištu. Učenici imaju potpunu slobodu u izražavanju svoje kreativnosti i svojeg talenta.
 
U Dramskoj se tijekom godine na probama radi na glumi s time da učenici sami mogu kreirati svoj scenski lik, radi se i na dikciji, pravilnom izgovoru, zatim na scenskom pokretu, izricanju monologa, interpretativnom kazivanju književnog teksta, ali se uz sve to naročitu pažnju posvećuje odgojnom dijelu pri učeničkom kreativnom stvaranju.
Dramska Druge gimnazije pobjeđuje na Lidranu na gradskoj i županijskoj razini i to u najprestižnijoj kategoriji, grupni scenski nastupi.
Tako je ddramatizirana priča bivše učenice naše škole Olje Ivančević Savičević Kako nasmijati psa, državna smotra je održana u Novigradu, isto tako je bila dramatizacija dviju priča Zorana Ferića pod nazivom Dodir anđela koji je u ofsajdu, u veličanstvenoj izvedbi učenika: Jagoda Kumrić, 2.a, Hrvoje Vrdoljak,3.a, Vlado Gavrilović, 3.b, Toni Stojanac, 3.b, Ivana Gilić, 3.c, Stipe Radoja, 3.c, Edita Kolombo, 3.e, Lara Reić, 4.a, Edi Ćelić, 4.c, Antonio Radan, 4.c, i posebni gost, školjka Lahorka (hvala budi našem domaru Josi),te u kategoriji pojedinačnih nastupa kao monodrama dramatizacija priče Janka Polića Kamova Sloboda u veličanstvenoj izvedbi Edija Ćelića. Učenici su pobjedom na županijskoj razini dobili pravo nastupa na državnoj smotri Lidrano koja se održala u Dubrovniku. Kako je to smotra, nema pobjednika i poraženih, ali su stručna  povjerenstva govorila o svim nastupima, tako je predstava Dodir anđela... ocijenjena kao najbolja viđena na Lidranu u zadnjih petnaestak godina, naprosto su svi bili oduševljeni, istaknuto je da je to i najbolja dosad dramatizacija teksta viđena na Lidranu, također je posebno pohvaljena učenička gluma, a posebno je zanimljivo da su dobivene i čestitke od samog autora priča Zorana Ferića, koji je bio u stručnom povjerenstvu za literarne radove pa se upoznao s našim učenicima glumcima, uz komentar, savršeno. Na kraju su se učenici i glumci Dramske Druge oprostili od Dubrovnika kao zvijezde Lidrana uz pozdrav, vidimo se dogodine!
2007. godine učenici su na početku rada odabrali za izvođenje kratke priče Olje Savičević Ivančević Nasmijati psa, cijele godine, jednom tjedno, radili na tom tekstu, vježbali, glumili ga i kreativno ga oživljavali na sceni. S tom predstavom su na Gradskom natjecanju Lidrano proglašeni najboljim, zatim su na Županijskom natjecanju Lidrano također proglašeni najboljim, i time (po drugi put) stekli pravo sudjelovanja na Državnom susretu Lidrano, smotri 14 najboljih dramskih izvedaba u Hrvatskoj u istarskom Novigradu.
 
 
Tako su učenici Dramske - Edita Kolombo, Ivana Gilić, Hrvoje Vrdoljak, Stipe Radoja, Edi Ćelić, Zrinka Maras, Nina Slišković, Ana Kusijanović, Petra Kovačić, Denis Klopotan i pas Noa - od 24. do 27. 4. 2007. bili u Novigradu, četiri dana se družili i zabavljali s kreativnim i talentiranim učenicima iz cijele Hrvatske, pred stručnim povjerenstvom i svima njima izveli predstavu Nasmijati psa, dobili pohvale za svoj rad...
 
Iako je rad u Dramskoj prvenstveno, uz odgoj, usmjeren u razvijanje učeničke kreativnosti, lijepo je kada učenici postignu uspjeh u svom radu i za to budu nagrađeni...
 
 
 Voditelj Dramske: Boris Škifić, prof    
 
 

 

Aktualnosti

TražilicaKalendar
« Svibanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju