preskoči na sadržaj
 

PREDAVANJE NOBELOVCA – GMO -  ISTINE ILI ZABLUDE

Na Medicinskom fakultetu u Splitu održan je Rotary Forum Split 2020 - "GMO - istine i zablude" a jedan od izlagača bio je nobelovca sir Richarda J. Roberts. Nekoliko učenika naše škole posjetilo je navedeno predavanje pod vodstvom prof. Lidije Omrčen. Predavač se pobrinuo da nam na što zanimljiviji način prikaže temu koja i danas stvara burne rasprave. Glavni primjer kojim nam je približio temu,  evolucijski je razvoj kukuruza koji od malog nezrelog klipa sazrije do kukuruza kakvog koristimo i poznamo. Najzanimljivija činjenica cijelog predavanja je kako mnogo povrća kojeg danas jedemo u sebi sadrži prirodne pesticide. Nobelovac je govorio i o nedostatku vitamina A i o sve većoj smrtnosti zbog nedostatka tog vitamina. Istaknuo je kako je jedan od njegovih izvora zlatna riža (Golden Rice). Ta vrsta riže napravljena je genetskim inženjeringom. Na kraju svojeg predavanja rekao je da bi trebalo biti manje politike u znanosti. Nakon nobelovca, kratka predavanja o promjeni gena i o njihovom utjecaju na organizme održali su, između ostalih,  prof.dr.sc. Janoš Terzić, prof.dr.sc. Valerija Vrčak i doc.dr.sc. Nenad Malenica. Nakon svih  izlaganja započela je rasprava koju su vodili prof.dr.sc. Zoran Đogaš i izv .prof. dr. sc. Renata Pecotić. Završetkom rasprave nekolicina učenika prvih i drugih razreda naše škole vratili su se doma ispunjeni pozitivnim dojmovima o predavanju.

U uvodnom dijelu predavanja dobitnika Nobelove nagrade za medicinu ili fiziologiju, klapa sastavljena od djelatnika Medicinskog fakulteta, otpjevala je dvije pjesme.

                                                                                 Napisala: Nikolina Dominović 2.a

MATEMATIKA JE IN

ZLATNA VEČER MATEMATIKE 2021.

Ovogodišnja Zlatna večer matematike održana je, 8.12.2021., a tema je bila Održivi razvoj, u kojoj su se učenice 2.e Marieta Jurić i Klara Liović, te 3.f Mia Milković i Ana Žarković, uz pomoć mentorica Sanje Vitaljić i Sande Ilić, pozabavile potrošnjom papira i njegovom reciklažom.

Učenik 4.d Dinko Matulić snimio je učenice u izradi recikliranog papira, a Maja je Plazibat prekrasno oslikala reciklirani papir. Rezultate svog rada izložile su na Zoom konferenciji uz pomoć mrežne stranice https://matematikaprojektt.wixsite.com/projekt  koju je izradila učenica 4.e razreda Anja Kovač.

SVJETSKI TJEDAN NOVCA (20. 03. 2023,)

SVJETSKI TJEDAN NOVCA (18.03.2022.)

FESTIVAL ZNANOSTI 2019

SVJETSKI DAN VODA

„MEŠTROVIĆ BATTLE“ U ZNAKU PRIJATELJSTVA I SURADNJE

TO JE BILA FEŠTA OD BROJA Π!

MEŠTROVIĆ BATTLE

ILUZIJE U REALNOSTI

PROF. DR. SC. IVICA PULJAK OPET U DRUGOJ GIMNAZIJI


DARWIN DAY

Učenici naše škole su sudjelovali nameđunarodnoj manifestaciji Darwin Day, u Anconi, na kojoj se obilježavala 200-ta obljetnica Darwinovog rođenja i 150-ta godišnjica objave njegovog najvećeg djela "O porijeklu vrsta". Predstavivši se u najboljem svijetlu, naši mladi biolozi su prikazali svoje znanje o životu i djelu Charlesa Darwina, uz pratnju profesorica biologije: Lidije Omrčen, Ankice. Nikolić i profesorice talijanskog i engleskog Adriane Dujović.

  

KLOKAN

Udruga "Klokan bez granica" međunarodnog je karaktera i okuplja predstavnike velikog broja zemalja Europe, Amerike i Azije. Njezin je cilj popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Glavna joj je zadaća organizacija igre - natjecanja "Matematički klokan" koja popularizira matematiku među mladima. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovitih školskih programa. Pod pokroviteljstvom Hrvatskog matematičkog društva 19. ožujka 2009. godine u 12 sati i 30 minuta održati će se po jedanaesti put Međunarodno matematičko natjecanje «Klokan bez granica».


U isto vrijeme s približno istim zadacima natjecati će se učenici u Austriji, Belgiji, Bjelorusiji, Brazilu, Bugarskoj, Kataloniji, Kazahstanu, Cipru, Češkoj, Ekvatoru, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Gruziji, Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Kazahstanu, Latviji, Litvi, Makedoniji, Meksiku, Moldaviji, Nizozemskoj, Norveškoj, Pakistanu, Paragvaju, Poljskoj, Portoriku, Rumunjskoj, Rusiji, Srbiji, Slovačkoj, Sloveniji, Španjolskoj, Švedskoj, Švicarskoj, Ujedinjenom kraljevstvu Velike Britanije i sjeverne Irske, Ukrajini, Sjedinjenim Američkim državama, Venezueli i Hrvatskoj.
U te 42 zemlje svijeta natjecati će se više od 6 000 000 sudionika, što ovo natjecanje čini najvećim školskim natjecanjem svijeta.

 


 

Aktualnosti

TražilicaKalendar
« Svibanj 2023 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju