preskoči na sadržaj
Vijesti

PREDSJEDNIČKI IZBORI U II. GIMNAZIJI

Učenici II. gimnazije sudjelovali su u sklopu nastave Engleskog jezika u edukativnom projektu Izbori u organizaciji Hrvatsko-američkog društva (engl. Croatian-American Association) čiji je cilj bio upoznavanje učenika s demokratskim procesom i predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama, s posebnim naglaskom na izborni kolegij (engl. electoral college).

Izborni plakati

Provedba projekta pod vodstvom profesorica Ane Pavičić Lešić, Anamarije Brzice i Ive Polić obuhvatila je radionice, formiranje izbornog povjerenstva u školi i simulaciju predsjedničkih izbora prije onih stvarnih koji se u SAD-u održavaju  3. studenog 2020.

Naši su učenici na radionicama učili kako funkcionira američki izborni sustav, ali i hrvatski. Pripremali su prezentacije  o izbornom sustavu i predsjedničkim kandidatima, rješavali zadatke


i gledali informativne videozapise. Mnogi su od njih tijekom ovog projekta prvi put razmišljali o važnosti sudjelovanja građana na izborima i informirali se o procesu izbora. Pritom su ovladali engleskim vokabularom vezanim za političke i izborne sustave SAD-a i Hrvatske. Učenici su sudjelovanjem u ovom projektu usvojili vještine potrebne za društveno i političko sudjelovanje, što je osnovni cilj međupredmetne teme Građanski odgoj i obrazovanje.

Članice Izbornog povjerenstva Lara Baković (3.a), Mirela Lesandrić (3.a), Lana Kasalo (3.a), Tina Bazina (3.e), Lara Martinović (3.e), Anja Kovač (3.e), Filomena Javorčić (3.e), Maria Gluhan (3.f), Hana Čorić (3.f), Lucija Gavran (3.f) i Deni Leonarda Kolombo (3.f) izradile su promotivne plakate kojim su svojim školskim kolegama htjele naglasiti važnost izlaska građana na izbore.

Vrhunac projekta bila je simulacija predsjedničkih izbora u SAD-u 2020. (engl. Presidential Student Mock Election) održana 29. listopada. Na simulaciji izbora naša je škola predstavljala saveznu državu Washington! Učionice su se pretvorile u biračka mjesta s izbornim povjerenstvima, popisom birača, glasačkim listićima, paravanom i glasačkom kutijom, a učenici u glasače u državi Washington.

Iskustvo i znanje stečeno sudjelovanjem u ovom edukativnom i zabavnom projektu i naši će učenici moći stjecanjem glasačkog prava moći primijeniti i u stvarnom životu! Zahvaljujemo svim učenicima koji su iskoristili svoje biračko pravo!

                Ana Pavičič Lešić, Anamarija Brzica i Iva PolićPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nediljka Galić   datum: 3. 11. 2020.

Aktualnosti

Tražilica

Kalendar
« Rujan 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju