preskoči na sadržaj
Vijesti

Sustipan - tihi čuvar gradskih uspomena

Sustipan je jedan od najljepših splitskih lokaliteta koji je teško jednoznačno odrediti. Maleni poluotok smješten nedaleko od središta Splita s jugozapadne strane zatvara splitsku gradsku luku. Nekadašnje groblje natkriljeno srednjovjekovnim samostanom danas sve češće služi kao šetnica, odmaralište uz prekrasan pogled na morsku pučinu, Marjan i središnji dio grada te kulisa za svečane životne događaje poput vjenčanja. Sve navedeno nagnalo je učenike 2. F razreda splitske II. gimnazije, na čelu s razrednicom, prof. Magdalenom Mrčela, na pomnije istraživanje ovog bisera našeg grada.


Učenici podijeljeni na šest grupa (geografi, povjesničari, lingvisti, turistički vodiči, aktualci i tehničari) istražuju različite aspekte prostora, funkcija, povijesti i razvitka Sustipana. Sustipan ili Sustjepan prvotno je bio groblje. Duško Kečkemet u svome djelu „Splitsko groblje Sustipan“ ističe važnu činjenicu o kojoj ne bi smjelo biti ideoloških prijepora – uništenje počivališta mrtvih najgori je mogući zločin na mjestu koje se, kao i svako drugo počivalište, smatra „svetim mjestom“. Arhitektica Sena Sekulić-Gvozdanović u svom je djelu „Utvrđeni samostani na tlu Hrvatske“ istaknula da je uklanjanje groblja tijekom 50-ih i 60-ih godina 20. stoljeća otkrilo prostranu baziliku s ostacima samostana. Različiti nazivi Sustipana pokazuju i zanimljive dijalektološke spoznaje, ali i govore o prirodi lokaliteta u srednjem vijeku. Latinski naziv Sanctus Stepanus sub pinis doslovno znači Sveti Stjepan pod borovima, a odnosi se na benediktinski samostan. Posljednji predstavnik dinastije Trpimirovića, Stjepan II., povukao se u sustipanski samostan shrvan teškom bolešću, dok ga narod nakon smrti kralja Zvonimira nije doslovno izvukao iz samostana i proglasio hrvatskim kraljem. Nekad je to bio najugledniji splitski samostan, a njegov opat jedna od najistaknutijih osoba u gradu.

Učenicima u ovom projektu u potrazi za izvorima i stručnim suradnicima pomažu Gradska knjižnica Marka Marulića i Turistička zajednica grada Splita. Time će se pokušati zatvoriti krug oslikavanja Sustipana od njegovih početaka pa sve do današnjih funkcija. Neupitna je njegova turistička vrijednost, kao i potencijal kulise za mnoge kulturne manifestacije poput Splitskog ljeta i svečanih koncerata. Radi se o prostoru koji istovremeno objedinjuje kompliciranu, tešku i često prešućivanu povijest, a danas uživa popularnost koja svejedno ima prostora za napredak. Prije svega, treba educirati građane Splita i pokazati im da ne prolaze samo lijepim parkom koji služi kao pozadina umjetničkih fotografija. Sustipan je tihi čuvar stoljećā gradskih uspomena, a građani su zalog da se tijek njegove povijesti neće zaboraviti.

Projekt naših učenika možete pogledati klikom na priloženu poveznicu. 

https://www.youtube.com/watch?v=v13JHOIKEbc&t=89s


Priloženi dokumenti:
Sustipan4.jpg (233.90 KB)
Sustipan1.jpg (298.54 KB)
Sustipan_-_tihi_čuvar_gradskih_uspomena_(1).pdf (9.55 MB)
Sustipan2.jpg (226.77 KB)
Sustipan5.jpg (208.59 KB)

Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Nediljka Galić   datum: 29. 4. 2021.

Aktualnosti

VAŽNA OBAVIJEST!

Poštovani, 

službeno imamo novu školsku web stranicu, ova stara više neće biti aktivna. Web stranica II gimnazije - Split od sada se nalazi na poveznici www.drugagimnazija.hr

 


Tražilica

Kalendar
« Lipanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

preskoči na navigaciju